Geen blad voor de mond?

6 years 8 months geleden

Hoe motiveert u uw medewerkers? Hoe geeft u op een goede manier feedback? En hoe brengt u objectiviteit in het hele verhaal? Goed leiding geven is wandelen op de gulden middenweg, maar toch zijn er een aantal regels die algemeen gelden. Twaalf teamleiders en acht supervisors van Aminolabs namen met een maatopleiding van SYNTRA Business de proef op de som en delen hun ervaring.

Aminolabs, gespecialiseerd in de productie en verkoop van sportvoeding, dieetproducten en voedingssupplementen komt op kruissnelheid. Eind 2015 nam het zijn sectorgenoot Manumixx over; midden 2017 nam het de productie- activiteiten van Atlantic Multipower, een onderdeel van het Kroatische Atlantic Grupa, in Duitsland en Kroatië over. Dat alles met één duidelijk en ambitieus doel voor ogen: uitgroeien tot dé Europese referentie in de sector. “Acht jaar geleden hadden we nog geen twintig medewerkers in dienst, terwijl ons team vandaag in Hasselt alleen al 160 arbeiders en bedienden telt. Zo een snelle groei brengt uiteraard ook groeipijnen met zich mee”, vertelt Philip Vanlee, HR-manager ad interim. “Het is dan ook niet onlogisch dat onze teamleiders bij ons aanklopten met de vraag om zich te versterken op het vlak van leidinggeven. SYNTRA Business is een bekende speler, zeker in Limburg, en voor ons was het dan ook een evidente keuze om hen in te schakelen. Wat ons fi naal over de streep getrokken heeft, is toch wel de unieke aanpak. Nog voordat we een offerte kregen, kwam een opleidingsverantwoordelijke van SYNTRA Business samen met trainer Willy Heselmans bij ons langs. Ze vertrokken vanuit een standaardpakket leidinggeven en stemden dat vervolgens volledig af op onze specifieke situatie. Bovendien bleek al snel dat Willy niet alleen over een gedegen kennis beschikt, maar vooral ook de kunde bezit om die kennis om te zetten naar een toegankelijke maatopleiding die ook effectief een meerwaarde betekent.”

Objectief leidinggeven

“De ideale leidinggevende bestaat volgens ons niet. Iedereen is anders en het gaat erom een gulden middenweg te vinden. Maar het is wel belangrijk dat iedereen zich ervan bewust is hoe hij en de anderen in elkaar steken. Wat zijn ieders sterke punten? En wat zijn de minder sterke punten? Waarom heeft de ene persoon een schouderklopje nodig, terwijl de andere daar net lak aan heeft? De docent leerde ons hoe we dergelijke zaken kunnen identificeren, wat de samenwerking op de werkvloer bevordert”, licht production manager Bert Aerts toe. “Verder zoomde de trainer in op situationeel leidinggeven en leerde hij onze leidinggevenden hoe ze objectiviteit in het verhaal brengen. Waar sommigen vroeger feedback gaven vanuit hun buikgevoel, verzamelen ze nu eerst feiten en data. We merken effectief dat ze nu beter voorbereid zijn en progressie maken. Verder zien we dat de leidinggevenden nu veel makkelijker ervaringen uitwisselen onder elkaar. Iets wat dan weer perfect aansluit bij onze open cultuur.” Philip: “Routine is zeker niet slecht in een bedrijf, maar het mag geen sleur worden. Af en toe moeten we dus eens aan de boom schudden, zodat iedereen bij de pinken blijft. Onze supervisors volgen de leidinggevende op en zorgen voor ondersteuning. Anderzijds plannen we een vervolgtraject met mogelijkheid tot individuele coaching. Zo blijven we een maximaal rendement uit de opleiding halen.”

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet. Een bedrijfsopleiding boeken kan nog steeds, maar met ons open aanbod van kortlopende opleidingen, certificeringen en bijscholingen kunnen we de gekende business-kwaliteit leveren op kleine schaal. Laat je inspireren door ons aanbod en schrijf nu alvast in! Ontdek het nieuw opleidingsaanbod!

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus!

Business

Nieuwe trend: coaching in plaats van traditioneel opleiden

Bedrijven bestelden tijdens het eerste kwartaal van het jaar uitzonderlijk veel coachingtrajecten op maat. Voor SYNTRA business is die toenemende vraag alvast geen verrassing. “Bijkomende subsidies en aanslepende bedrijfsuitdagingen maken coachingtrajecten aantrekkelijker dan ooit”, zegt Sandra Huysmans van SYNTRA business.

Business

Wafelbakkers met goesting in de toekomst

De bescheiden Vlaming beseft vaak niet dat België het wafelland bij uitstek is. Eva Taes, HR-manager, kan daar in geuren en kleuren over vertellen: "We leveren aan ongeveer alle supermarkten in België, in Europa en zelfs verschillende landen buiten Europa." Bij de schrijver van dit artikel hebben vooral de geuren indruk gemaakt, want de heerlijke geur van versgebakken wafels overvalt je al op de parking. Bij het betreden van de productiehal zorgt het intens wafelaroma zelfs voor een instant hongergevoel. Maar wie zich niet laat afleiden, ziet meteen een voedingsbedrijf waar mensen en moderne machines samenwerken voor een efficiënt productieproces. Want wie in de voedingsindustrie aan de top wil blijven, moet kwaliteit en performantie hand in hand laten gaan.

Business

LEIDINGGEVEN OP AFSTAND